Popüler Yayınlar

1 Kasım 2011 Salı

18. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ

     İstanbul Tiyatro Festivali'nin 2012 programında yer almak isteyen yerli projeler için son başvuru tarihi 30 Aralık 2011 olarak belirlendi.

     İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından Aygaz, Opet ve Tüpraş'ın sponsorluğunda düzenlenen 18. İstanbul Tiyatro Festivali, 10 – 30 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek. İstanbul Tiyatro Festivali'ne katılmak isteyen yerli topluluklar, proje dosyalarıyla 30 Aralık Cuma günü saat 18.00'e kadar İstanbul Tiyatro Festivali Merkezi'ne başvurabilir. İstanbul Tiyatro Festivali'ne başvuracak yapımların daha önce İstanbul'da sahnelenmemiş olması gerekiyor. 
 Festival'e başvurular; İKSV'nin Şişhane'de bulunan Nejat Eczacıbaşı Binası'ndan (Sadi Konuralp Cad. No:5 Şişhane) yapılabilir. 
  Proje dosyalarında topluluğun tanıtımının, bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaların, festivalde yer almasını planladığı oyunla ilgili bilginin ve projeyi hayata geçirecek sanatçı kadrosunun belirtilmesi bekleniyor. İstanbul Tiyatro Festivali Danışma Kurulu ile birlikte yapılacak olan değerlendirmelerin sonuçları 15 Ocak 2012 tarihinde topluluklara bildirilecek.
     İstanbul Tiyatro Festivali bazı önemli hususlara dikkat çekiyor:
2012 yılında program kapsamına alınacak oyun sayısı 20-25 ile sınırlandırıldı. Festival programına dahil edilemeyen yapımlar, festival tarihleri sırasında oynadıkları takdirde program broşürleri festival mekanlarında seyirciye iletilecek.
     Her festivalde izleyicilerini "ilk"lerle buluşturan, hem uluslararası hem de ulusal düzeyde özel yapımlara imza atan İstanbul Tiyatro Festivali, 10 – 30 Mayıs 2012 tarihleri arasında 18. kez gerçekleştirilecek. Festival, yaklaşık üç hafta boyunca, dünyaca ünlü tiyatro ve dans topluluklarından ve Türkiye'den gösterilerle İstanbul'un farklı mekânlarında izleyiciyle buluşacak.

(www.haberler.com)

31 Ekim 2011 Pazartesi

GEREKİRSE CEZAEVİNDE DE OYNARIM

Haldun Açıksözlü'nün 2009'dan beri sahnelediği Laz Marks oyununa bugüne kadar dört dava açıldı. Politik komedide iktidarı kıyasıya eleştiren Açıksözlü "Suç ve suçluyu övme" ve "Başbakana hakaret" gerekçeleriyle yargılanıyor.


     Haldun Açıksözlü'nün politik stand-up'ı "Laz Marks", 2009'dan beri 225 kere sahnelendi, yüz bine yakın seyirciye ulaştı. Ama Laz Marks'ın popülerliği bununla sınırlı değil. Şimdiye kadar hakkında dört dava açıldı, bazen salon bulamadı, bazen de gösterileri polisler tarafından kaydedildi. Laz Marks'ın başına gelenleri bianet'e anlatan Açıksözlü, dava arifelerinde polislerin yaptığı özel izinli çekimlerden bahsedip, "Çok uğraşıyorlar kasedimi yapmaya ama yapamayacaklar" diyor.
     Dava üstüne dava Laz Marks'a ilk dava, 15 Ocak 2010'da Rize 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde "Başbakan'a hakaret" gerekçesiyle açıldı. Rize'deki gösteride Açıksözlü, kahramanı 'Rizeli Recep Tayyip' olan bir fıkra anlatınca politik göndermelerle dolu oyun davalık oldu. Bugüne kadar altı duruşması yapılan davanın gelecek duruşması, 19 Ocak'a ertelendi.
     Henüz ilk dava sürerken, aynı yıl oyunda Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya ve Mazlum Doğan'ın isimlerini anarak söylediği "Bizim tarihimiz değil mi ula? Gezmiş, Çayan, Kaypakkaya, hangi direnişin tarihini yazdılar? 1980'lerde Diyarbakır zindanlarında mazlumların yaktığı ateş halen yanmıyor mu?" cümleleri, Açıksözlü'nün başına dert oldu.
    Laz Marks'a Kasım ayında TCK'nın 215. maddesinden "suç ve suçluyu övme" gerekçesiyle Tunceli'de dava açıldı. İddianamede Çayan ve Gezmiş'in isimlerinin yer almadığını, sadece Doğan ve Kaypakkaya'dan bahsedildiğini ve bunun tuhaf olduğunu anlatan Açıksözlü, 30 Eylül'de savunmasını verdi. Davanın gelecek duruşma 19 Kasım'da yapılacak. Laz Marks, hakkında dava açılsa da, oyunun finalinde aynı cümleleri söylemeye devam ettiğini şu sözlerle anlatıyor: "Oyunun finalinde o isimleri söylemeye devam edeceğim. Çünkü o isimler benim için bir değer."
     "Hay böyle sistemin!"
Laz Marks için 2011 de bereketliydi. Açıksözlü'ye önce 14 Ocak'ta Çorum'da ve ardından 31 Ocak'ta Amasya'da iki dava açıldı. Her iki gösteride de, iş bulduğunda severek çalışan ama işsiz kalınca "Hay böyle sistemin, hay böyle kapitalizmin, hay böyle başbakanın, bakanın anasını, avradını biiip!" diyen "Netçek Hasan" karakteri, gerekçe gösterildi.
     Laz Marks, iki davada da TCK 125. madde uyarınca "Başbakan'a hakaret"ten yargılanıyor. Açıksözlü'nün Amasya'daki duruşması 29 Aralık'a ertelenirken, Başbakan'ın avukatının da müdahil olduğu Çorum'daki davanın 4. ve son duruşması, 7 Ekim'de yapıldı. Laz Marks'a henüz ceza hakkında tebligat yapılmasa da yasa gereği hakkında üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası öngörülüyor.
     Peki, Laz Marks'ın neyi bu kadar rahatsız edici? Niye dava üstüne dava açılıyor? Açıksözlü, kimsenin söylemeye cesaret edemediği şeyleri söylediğini ve dili keskin olduğu için birilerini rahatsız ettiğini düşünüyor. Açıksözlü "Şu anda muhalif sanatın artık kalmadığını görüyorum. Artık insanlar, 'dizide rol vermezler', 'iş bulamam', 'gazeteden atılırım' gibi korkularla otosansür uyguluyor, iktidara muhalefet edemiyor. Laz Marks oyunuyla iktidarın karşısına düşmüşlerin sesi olmaya çalışıyorum. Söylemek istediklerimi dolandırmadan söyleyince rahatsız oluyorlar. Ben gücüm yettiğince devam edeceğim. Olmazsa cezaevinde de oynarım" diyor

(www.muhalifgazete.com)