Popüler Yayınlar

16 Aralık 2024 Pazartesi

 

İZMİR’DE TAMAMEN GÖNÜLLÜLERDEN OLUŞAN BİR FESTİVAL VAR

TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) İzmir Şubesi bu yıl, 2012 yılından bu yana devam eden, Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nin 12.sini düzenledi. Tüm zorluklara rağmen İzmir’e uluslararası bir festival kazandıran TAKSAV’ı kısaca tanıtmak gerekirse;

Kurucuları arasında Oğuzhan Müftüoğlu, Can Yücel, Rıfat Ilgaz, Korkut Boratav, Fikret Başkaya, Emil Galip Sandalcı, Halit Çelenk ve Aytaç Arman gibi birçok aydın ve sanatçının bulunduğu; başka bir hayatı mümkün kılmak için, bilim, sanat, siyaset alanlarında yaratıcılığı ön planda tutan, dayanışma ruhunu temel alan bir anlayışla insanları birleştirmeyi amaç edinmiş bir vakıf, demek doğru bir tanım olacaktır.

TAKSAV bu amacına yönelik, birçok şehirde şube ve temsilcilikleri ile atölye çalışmaları, paneller, söyleşiler, etkinlikler, festivaller düzenliyor. Aydınlar, sanatçılar ve bilim insanları ile gençleri, çocukları, kadınları, işçileri, kısacası toplumun tüm dinamik kesimlerini buluşturuyor. Hayata seyirci kalmayı değil, birlikte düşünmeyi, birlikte üretmeyi ve dayanışmayı ön planda tutuyor. Zor ve sancılı zamanları sanatla, bilimle, edebiyatla, aşmayı hedefliyor. İşte tiyatro festivalleri de bu hedeflerin bir ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Ankara’da 27.sini İzmir’de ise 12.sini düzenlediği uluslararası tiyatro festivallerini, seçici kurulundan salon görevlisine kadar tamamen gönüllü ekiplerle dayanışma içinde organize ediyor.

29.Kasım – 9 Aralık 2024 tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’nde oyunların yanı sıra, TAKSAV her yıl olduğu gibi bu yılda, tiyatro sanatına gönlünü ve alın terini vermiş usta sanatçıları emek, onur ve tema ödülleri ile onurlandırdı. Bu yılki festivalde Emek Ödülü “Tomris Çetinel”e, Onur Ödülü “Şebnem Sönmez”e, Tema Ödülü ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Köy Tiyatroları Projesi”ne verildi. Aynı zamanda festivalde atölyeler ve söyleşiler de yer aldı.

Diğer yandan festival, her yılın temasını odağa alan kısa oyun yazma yarışması ile de yeni oyun yazarlarının yetişmesine katkıda bulunuyor.

Teması Gelecek olan bu yıl ki 12. festivalde, 24 yerli, 4 yabancı, 3 çocuk ve 1 sokak oyunu ile toplam 32 oyunu seyirci ile buluştu. Festivale katılan oyunlar, Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Hülya Savaş, Yaşam Kaya, Polat İnangül ve Zeynep Altıok'un yer aldığı bir Seçici Kurul tarafından belirlendi. Aynı zamanda Oyunculuk, Dramatik Yazarlık ve Dans-Koreografi olmak üzere üç atölye çalışması ile de atölye katılımcılarını ağırladı.

Diğer yandan son yıllarda önemi ve değeri daha fazla anlaşılan Köy Tiyatroları üzerine de, Haluk Işık ve Vedat Murat Güzel'in konuşmacı, Yaşam Kaya'nın kolaylaştırıcı olduğu  bir söyleşi gerçekleşti.

İzmir’e bir uluslararası tiyatro festivali kazandıran TAKSAV, seyirci ile tiyatroları buluşturarak tiyatro sanatının izleyici ile birlikte gelişmesinde ve toplumsal değişimin yakalanmasında önemli bir rol oynuyor.

Bu değişimin ve dinamizmin sürekliliği ve kalıcılığı içinse, tek güç, kuşkusuz ki İzmir seyircisidir. Bir diğer söyleyişle, İzmir halkının bu festivallere sahip çıkması, bu ve benzeri sanatsal çalışmaların daha ileriye taşınmasında mihenk taşı olacaktır.
Herkese iyi seyirler.

                                                                                                          Polat İNANGÜL